Ekonomisk trend

Brandsäkerhet med rökdetektor

Brandsäkerhet med rökdetektor

En rökdetektor varnar tidigt vid misstänkt brand eller rökutveckling och är också den vanligaste typen av brandvarnare i våra hem. Statistik har visat att vid närmare 60% av dödsbränder har ingen brandvarnare funnits, en siffra som enkelt skulle kunna minskas om fler installerade rökdetektorer i sina hem. Att sätta in och hålla efter en rökdetektor är enkelt och ger en bra försäkring för både liv och egendom.

Att tänka på när du placerar rökdetektorer

I ett stort hus kan det vara nödvändigt att ha fler, gärna sammankopplingsbara, rökdetektorer. Rekommendationerna säger att det inte bör vara mer än tolv meter emellan varje detektor och ett våningsplan som är större än 60 kvadratmeter är det bra om det finns minst två fungerande detektorer.
För den som bor på två våningsplan eller mer ska det finnas minst en rökdetektor på varje plan.

En rökdetektor skall placeras i taket, just på grund av att röken stiger uppåt. Placeras en rökdetektor på väggen finns en risk att den tar för lång tid på sig att reagera. Tänk även på att inte placera rökdetektorn nära en ventilationsöppning eftersom att det kan påverka upptäckten av en eventuell rökutveckling.

Kontrollera ofta

För att försäkra sig om att rökdetektorn är fullt fungerande bör man kontrollera den åtminstone ett par gånger om året. Detta kan man göra genom att trycka på testknappen eller hålla ett nysläckt stearinljus precis under för att se om den reagerar. Samtidigt som man testkör sin brandvarnare kan man även passa på att dammsuga den så att den håller sig ren och fräsch och inte riskeras att störas av smuts och damm.

Det är också viktigt att byta batteri någon gång om året även om det vid testtillfället fungerar, för vara på den säkra sidan. Ett tips är att byta ut batteriet på en speciell dag man kommer ihåg, kanske en födelsedag, fösta advent eller midsommarafton så att man enkelt kommer ihåg att göra det varje år.
En rökdetektor har relativt bra livslängd om man tar väl hand om den, men bör ändå bytas ut efter 8–10 år.

Att köpa och installera en eller flera rökdetektorer i sitt hem ger dig alltså ett fullgott varningssystem vid eventuella bräder eller rökutveckling. Se till att placera den korrekt, kontrollera med jämna mellanrum att den funderar och byt batteri minst en gång om året och du kan sedan sova gott om nätterna. Kanske den billigaste livförsäkringen att investera i om olyckan skulle vara framme. Även när du inte är i hemmet kan dina rökdetektorer vara kopplade till Verisure Appen som gör att du har full koll hemmet om någon rökdetektor skulle utlösa.