Ekonomisk trend

Återinvestera utdelning och avkastning

Återinvestera utdelning och avkastning

Att återinvestera sin utdelning, oavsett om den kommer från aktier, fonder eller andra värdepapper, kan vara en bra ide för den som kan och vill spara extra pengar och dra nytta av den så kallade ränta på ränta-effekten. Många anser att det är just återinvesteringen av utdelningar som gör att ens kapital kan öka markant och det är faktiskt lättare än vad man tror att komma igång.

Här finns information om att återinvestera kapitalet

Hur fungerar en återinvestering?

Att återinvestera sin utdelning betyder att det kapital som man får utdelat till sig ifrån vinster från sina investeringar, investeras i sin tur i samma, eller olika, fonder eller aktier. På det viset så fortsätter man alltså att få utdelning på sitt ordinarie sparande, samtidigt som man får utdelning på sin återinvestering. På det viset ökar vinsterna för varje utdelning och blir större och större. Fortsätter utdelningen att återinvesteras så finns det möjlighet att skapa en pengamaskin som genererar en högre summa för varje utdelning.

Exempel på avkastningsinvestering

Ett hypotetiskt månadssparande på 100 kronor blir till ett årligt sparande på 1200 kronor. Om vi säger att sparandet ger en avkastning på 5% så blir utdelningen 60 kronor. Om vi återinvesterar de 60 kronorna så får vi nästa år en utdelning på 3 kronor. Vi får dessutom en utdelning på 120 kronor från månadssparandet, förutsatt att avkastningen blir 5% igen. Året efter det så blir utdelningen från månadssparandet 180 kronor, men även 9,15 kronor från det återinvesterade kapitalet på 60 kronor + 120 kronor + 3 kronor och på så vis växer sparandet på två nivåer väldigt snabbt.

Att komma igång bra

Det viktigaste när det kommer till att komma igång med sparandet är att tänka långsiktigt. Genom att påbörja ett lite mindre månadssparande och sedan återinvestera den lilla utdelningen man får igenom det så kan man sakta men säkert få till ett sparande som växer med tiden.