Ekonomisk trend

Så fungerar företagslån och detta bör du känna till

Så fungerar företagslån och detta bör du känna till

Så fungerar företagslån och detta bör du känna till

Det är många svenskars stora dröm att vid något tillfälle starta ett företag och bli sin egen chef. Men precis som alla andra saker här i livet kräver en sådan strävan en hel del hårt jobb. Dessutom är den förknippad med vissa kostnader. Så om du vill försöka starta eller skala upp ett företag kan du behöva ta ett företagslån.

Det finns dock många saker som du bör ta i beaktande när du ansöker om ett lån. Detta gäller allt från de grundläggande villkor som bankerna ställer på dig som låntagare till avgifter och hur lånet är upplagt. Läs vidare så berättar vi mer om hur ett företagslån vanligtvis fungerar och vad du bör känna till!

Därför kan ditt företag vara i behov av att låna pengar

Ditt företag kan vara i behov av att få låna pengar av flertalet olika anledningar. Några exempel på vanliga syften med de lånade pengarna är att:

  • investera i framtida tillväxt
  • köpa ny utrustning
  • köpa lagervaror
  • anställa nya medarbetare
  • betala ut personalens löner
  • betala fakturor som förfaller inom kort..

Ett företagslån fungerar vanligtvis så här

Ett företagslån betalas ofta ut som en klumpsumma. Genom att ta lånet ifråga går du med på att betala tillbaka det lånade beloppet inom en viss tidsperiod. Dessutom ska du även betala ränta på lånet samt eventuella ytterligare avgifter som du har förbundit dig till att betala.

Återbetalningstiden för dessa lån kan variera en hel del, likt syftet med lånet också kan göra från ett fall till ett annat. Till exempel kan det vara så att lånet ska betalas tillbaka på ett antal månader, men det är vanligare att löptiden sträcker sig över ett antal år framåt i tiden. I vissa extremfall kan lånet ha en löptid som sträcker sig över flertalet årtionden. Mindre lån brukar dock ha en kortare löptid medan större lån generellt sett har en längre sådan.

Det du bör tänka på innan du ansöker om ett lån å företagets vägnar är att ditt företag kan betala tillbaka det som planerat. I annat fall riskerar du att bli personligt ansvarig för den skuld som har skapats. Dessutom bör pengarna används väl till ett på förhand öronmärkt syfte.