Ekonomisk trend

Ett mäklararvode är kostnaden för att anlita en fastighetsmäklare

Ett mäklararvode är kostnaden för att anlita en fastighetsmäklare

Ett mäklararvode är kostnaden för att anlita en fastighetsmäklare

Ett mäklararvode är den avgift som du betalar för att anlita en fastighetsmäklare. Det är helt enkelt det pris som du tvingas betala för att få hjälp av ett riktigt proffs på bostadsaffärer. Arvodet kan variera en hel del men generellt sett är kostnaden för att sälja en bostad på den öppna marknaden relativt hög. Detta bör du vara medveten om och uppmärksam på när du ska göra en bostadsaffär och befinner dig på säljsidan av denna.

Välj en bra mäklare som debiterar ett normalt mäklararvode

Det finns mycket att tänka på när du ska sälja din bostad. Till exempel bör du ta reda på vad som är ett normalt mäklararvode för den objekttyp som du vill sälja. Arvodet kan nämligen variera flera punkter hit eller dit mellan olika mäklare och beroende på vilket slags objekt som ska säljas.

Dessutom bör du anlita en fastighetsmäklare som kan göra en rimlig värdering av din bostad. Detta gäller alldeles oavsett om du har tänkt sälja en villa, ett radhus eller någon annan typ av bostad.

Eftersom kostnaderna för att sälja en bostad är ganska höga söker många bostadssäljare efter den allra bästa fastighetsmäklaren i området. Därför kan denne ofta debitera ett ganska högt mäklararvode. Vårt tips är därför att du jämför mäklare och väljer en som är både duktig och prisvärd.

Fler tips till dig som jämför mäklare men har svårt att bestämma dig

Har du fortfarande svårt att välja en fastighetsmäklare? Detta trots att du har jämfört olika mäklare och deras respektive arvoden genom att ta in offerter? Då finns det vissa saker som du kan ha i bakhuvudet och kika på för att göra en kritisk granskning när du jämför mäklare i fortsättningen.

  • Ta reda på vilka bostäder en viss mäklare har ute till försäljning. Gillar du det sätt på vilket dessa objekt presenteras?
  • Är du övertygad om att mäklaren ifråga är skickliga i sin yrkesroll?
  • Hur snabbt kan mäklarbyrån sälja sina nuvarande objekt?
  • Ring gärna till fastighetsmäklaren för att bilda dig en uppfattning om denne. Det är ju trots allt så att även spekulanter kommer ringa upp mäklaren och därför är det första intrycket väldigt viktigt.
  • Googla lite grann och kolla även in mäklarbyråns hemsida för att säkerställa att de marknadsför sig på ett bra sätt.